A tüzes pecsét

Szerző
Borisz Akunyin

Jelzet: A 32

Méltán népszerű Fandorin-szériája után egy teljesen másik korszakban játszódik Borisz Akunyin legújabb regénye. Ezúttal a Kijevi Rusz, a keleti szláv népek első szervezett állama a helyszín, amely a 9. században jött létre, Rurik vezetésével, Novgorod, majd Kijev központtal, és amely a 11. században élte virágkorát, s a mongol-tatár hódításig állt fenn.

A tüzes pecsét három szálon futó cselekménye összességében évszázadokat ölel fel, a Rusz megalakulását, virágzását és hanyatlását, a mindazt övező nagyhatalmi csatározásokat és véres udvari intrikákat bemutatva. Ott van Damianosz, a bizánci titkosügynök, akinek legújabb küldetése során a Rurik vezette varégokkal kell szembenéznie; egy nyomorék asszony, aki titokban gyermeket szül a kijevi vezér fiának; s a fiatal fejedelem, Kökény, aki akaratán kívül összetűzésbe kerül sztyeppei szomszédjával, Tagiz kánnal.

Izgalmas történelmi regény, mely érzékletesen mutatja be ezt az átlag magyar olvasó által valószínűleg kevésbé ismert történelmi időszakot.

(Forrás: kello.hu)