Szerelmünk romjai : Hemingway és Martha Gellhorn szerelmének története

Szerző
Paula McLain

Jelzet: M 49

Paula McLaint, amint az kötetének „vallomásos” ajánlásából kiderül, rabul ejtette Ernest Hemingway életének története. A köztudottan nőkért rajongó író első feleségének, Hadley Richardsonnak az alakját A párizsi feleség című regényében örökítette meg. Most Hemingway életének egy újabb fejezetét nyitja meg az olvasók előtt.

Az író, aki négyszer nősült, minden esetben elvette azokat az asszonyokat, akik iránt szenvedélyes szerelmet érzett. Hemingway a második feleségével élt, amikor 1936-ban, a floridai Key Westen megakadt a szeme a vonzó külsejű, magas szőke nőn, Martha Gellhornon, aki ekkor már független újságíróként, és krimik írásával tartotta el magát. Az asszony intelligenciája, bátorsága, önálló személyisége rabul ejtették Hemingway-t, aki nemsokára elvált és 1940-ben feleségül vette Marthát, aki első nőként elismert háborús riporter lett. Martha haditudósítóként találta meg igazi hivatását, amikor az íróval együtt a spanyol polgárháborúról tudósított. Egyedüli nőként tudósíthatott a normandiai partraszállásáról, a D-Day-ről. Ebben az időben jelent meg Ernest világhírű regénye, az Akiért a harang szól, de akkor már az író egyre féltékenyebben figyelte felesége sikereit. Sokat veszekedtek, és amilyen lángoló szenvedéllyel indult a kapcsolatuk, sajnos ugyanolyan hőfokú, negatív érzésekkel telítve ért véget.

A történet végén, amikor Marthától búcsúzunk, az asszony már túl van a váláson és szomorúan kénytelen elfogadni, hogy volt férje ismét megnősül, míg rá a reményvesztett magány vár…

(Forrás: kello.hu)