A skarlát ég alatt

Szerző
Mark Sullivan

Jelzet: S 96

Igaz történet ihlette Mark Sullivan valódi tragédiákkal, nagy érzelmekkel, drámai fordulatokkal teli második világháborús regényét, amely Olaszországban játszódik.

A könyv főszereplője a (valóságban is létező) milánói kamaszfiú, Pino Lella, akit - bár 1943-at írunk, és javában zajlik a háború - csak a lányok érdekelnek, a finom ételek, meg a jó zene. A történelem azonban egy mozdulattal lesöpri az asztalról Pino addigi életének díszleteit: amikor a szövetségesek bombázzák a szülővárosát, az otthona megsemmisül, az addig tehetős Lella család földönfutóvá válik. Pino a tragédia okozta sokk hatására egy pillanat alatt megérti, mi a valódi tétje a dolgoknak: önkéntesként csatlakozik egy földalatti ellenálló mozgalomhoz, hogy ő is részt vegyen abban az akcióban, amelynek keretei között titokban zsidókat csempésznek át Svájcba. Közben beleszeret a nála hat évvel idősebb özvegybe, Annába, de a történelem viharai szerelmüket sem kerülik el. A fiú szülei azonban jobbnak látják jóban lenni az akkor éppen erősebbnek tűnő hatalommal, és arra kényszerítik őt, hogy csatlakozzon a német sereghez. Pino egy kisebb sérülés után felelős beosztásba kerül: egy magasrangú náci tiszt sofőrje lesz. A vakmerő olasz fiú a pozícióját arra használja, hogy információkat szerezzen a szövetséges haderők számára...

A szép szerelmi szállal is megerősített, kalandos és megható történet az igazi értékekre, bátorságra tanít, s arra, hogy érdemes kockáztatni, merni, szeretni.

(Forrás: kello.hu)