Nikola Tesla és az univerzum titkai

Szerző
Kocsis G. István

Jelzet: 621 K 62

A szerb származású villamosmérnök, fizikus, feltaláló Nikola Tesla a lehető legjobb korban és helyen született: a 19. század második és a 20. század első fele ugyanis az évezred talán legjelentősebb, korszakalkotó fejlődési szakaszát hozta a természettudományok területén, nem utolsósorban neki köszönhetően.

Tesla iskolapéldája volt a köztudatban élő feltalálótípusnak: egy hihetetlen szellemi kapacitással, extrém ötletekkel, kifogyhatatlan kreativitással, fékezhetetlen kísérletező kedvvel megáldott (magánemberként rendkívül különc) tudós, aki zseniális elméleti felismeréseit rendre képes volt a gyakorlatba is átültetni. Magáért beszél, hogy még életében közel százötven szabadalmat jegyeztetett be, köztük olyanokat, mint a mono- és polifázisú váltóáram előállítása, szállítása és hasznosítása, a reaktív motorok működése, a háromfázisú generátor vagy a helyből induló repülő szerkezetek elve.

A szerző az ő életrajzát prezentálja az érdeklődő olvasók számára, a személyes vonatkozású részeket éppoly részletesen ecsetelve, mint bámulatos feltalálói munkásságának epizódjait. Olvashatunk szerbiai gyerekkoráról, az ifjú mérnökként Budapesten töltött évekről, majd az igazán jelentős amerikai évtizedekről, külön kitérve egyebek mellett a nagyfrekvenciás, röntgensugaras, gömbvillámos kísérleteire, az emberi energia növelésének kutatására, a gázturbina felfedezésére, valamint Tesla - kevéssé közismert, számos megdöbbentő és szokatlan feltételezést tartalmazó - kozmológiai és filozófiai elméleteire.

A fekete-fehér képekkel illusztrált kiadvány nemcsak a műszaki érdeklődésű szakemberek számára érdekes olvasmány.

(Forrás: kello.hu)