Maszk nélkül

Szerző
Andrew Lloyd Webber

Jelzet: 780 L 74

2018 márciusában ünnepelte hetvenedik születésnapját az igazi élő klasszikusnak számító világhírű zeneszerző, Andrew Lloyd Webber, a musical műfajának koronázatlan királya. Ebből az alkalomból került kiadásra memoárja,  amely most magyarul is olvasható, s amelyben a sztárkomponista megosztja rajongóival az elmúlt hét évtized krónikáját, emlékezetes, sorsfordító pillanatait, úgy pályafutásában, mint magánélete területén.
Webbernek van mire visszaemlékeznie: színházi darabjai, musicaljei világszerte folyamatosan műsoron vannak, számos toplistás slágert jegyez, és minden fontosabb elismerést, díjat megkapott, ami ebben a műfajban megkapható Tony- és Grammy-díjtól az Emmy- és Laurence Olivier-díjon át egészen az Oscarig.
Időrendben haladva részletesen számol be zenész családjáról, londoni gyermek- és iskoláséveiről, zenei tanulmányairól. Nyíltan beszél három házasságáról és gyermekeiről, politikai hovatartozásáról. Ennél is nagyobb hangsúllyal mesél valóban csodálatra méltó karrierje kezdeteiről, kibontakozásáról és elképesztő világsikereiről: már legelső darabjának (József és a színes, szélesvásznú álomkabát) pozitív volt a fogadtatása 1968-ban, de az áttörő sikert a Jézus Krisztus szupersztár hozta meg neki 1971-ben. Ezt aztán olyanok követték - más egyebek mellett - mint az Evita, a Macskák, Az operaház fantomja, A Fütyüld a szélben!, vagy az Alkony sugárút, hogy csak párat említsünk.
Webber személyes története mellett rengeteg műhelytitokba beavatja az olvasókat, bepillantást engedve a színházi kulisszák mögé. A művet - amelynek közepén képmelléklet kapott helyet - a zeneszerző rajongói mellett azok is örömmel olvashatják, akiket érdekel a színház, a musicalek világa.

(Forrás: kello.hu)