Maffiózók mackónadrágban : a magyar szervezett bűnözés regényes története a 70-es évektől napjainkig

Szerző
Dezső András

Jelzet: 343 D 61

Dezső András, az Index oknyomozó újságírója olvasmányos krónikáját adja a magyar szervezett bűnözés történetének az 1970-es évektől egészen napjainkig.

Történeti levéltárban porosodó, egykoron szigorúan titkos rendőrségi és állambiztonsági dossziék, periratok, korabeli újságcikkek százain rágta át magát, öreg zsiványokkal, volt rendőrökkel ült le beszélgetni. A szocialista időszakban a hivatalos sajtó tagadta, hogy ilyen létezett volna Magyarországon, a belügyi szervek azonban komoly erőket mozgósítva dolgoztak azon, hogy bűnszövetkezeteket és más hasonló bandákat felszámoljanak. Eddig soha nem publikált  történeteken keresztül bomlik ki a magyar szervezett bűnözés hálózata a történeti levéltár anyagain alapuló műből, eközben a nagyközönség előtt bizonyára kevéssé ismert, a sajtóban egykor fel-felbukkanó, többnyire becenevükön nevezett legendás alakok is előlépnek a színfalak mögül, miközben kirajzolódnak az alvilág és a különböző országok titkosszolgálatainak akciói közötti kapcsolatok is egyes brutális leszámolások hátterében.

A sokszor regényes, párbeszédes jelenetekkel tarkított kötet egyszerre kordokumentumként és izgalmas krimiként is olvasható.

(Forrás: kello.hu)