Léon és Louise

Szerző
Alex Capus

Jelzet: C 12

A regény narrátora, Léon Le Gall unokája, aki a családi legendáriumban hallott elbeszélésekből szövi a nagyapa köré a már idős férfi első szerelmének történetét.

1918-at írnak a naptárak, amikor a tizenhét éves Léon otthagyja az iskolát és főként apja szigorúságával szembe menve úgy dönt, hogy szolgálatait hazájának ajánlja. Léon biciklivel közlekedik a tengerparti kisvárosban és a hadseregben rászabott adminisztrációs feladatokat maradéktalanul teljesíti. Biciklivel közlekedik aznap is, amikor megpillantja a kedves kamaszlányt, Louise-t, aki csakhamar heves érzelmeket vált ki belőle. A lány is biciklivel járja a várost és a postán kapott, többnyire szomorú híreket közvetíti a címzetteknek. Csakhamar összebarátkoznak és az első szerelem édes íze gyönyörűséges számukra. Hosszas sétákkal, jóízű beszélgetésekkel telik kettejük közös, együtt töltött időszaka, amikor egy bombázás során elszakadnak egymástól, és ezután mindketten azt a hírt kapják a másikról, hogy életét vesztette a légitámadás következtében.

Idővel próbálnak túllépni a szívüket megsebző érzelmen, majd évek múltával, a harmincas években már mindketten családot alapítanak. Léon megnősül, felesége, Yvonne rajongásig imádja a férjét, két gyermekük születik. Louise is férjhez megy, majd egy napon Párizsban a metrón összefutnak. Innentől kezdve ismét gyakran találkoznak, Yvonne tudomást szerez a „kis Louise”-ról, de szerencsére az asszony nem gyötri féltékenységével a férjét, mert tudja, hogy Léon őt is szereti, de képtelen elszakadni attól a nőtől, akivel megismerte a romlatlan szerelmet. Közben a második világháború lángba borítja Európát, Louise ekkor Afrikába megy, Léon pedig a németek által megszállt Párizsban próbál meg túlélni. A negyvenes években Louise, már özvegyen hazatér Franciaországba, meglátogatja Léont, akinek felesége nagy beteg, de kedvesen fogadja férje első szerelmét. Léon és Louise ezután minden héten találkoznak a tengerparton és érzelemmel teli, hosszú beszélgetéssel töltik meg ezeket a boldog alkalmakat. Nemsokára Yvonne meghal, és úgy tűnik elérkezett az idő, hogy Léon és Louise szerelme végre beteljesüljön…

A regény nagy érdeme, hogy írója könnyed stílusban, derűvel meséli el az érzelmekkel teli, ugyanakkor „lebegően éteri” szerelem történetét, miközben a háttérben megfesti a huszadik századi két világégés időszakát.

(Forrás: kello.hu)