Gilead (1. kötet), Lila (2. kötet), Itthon (3. kötet)

Szerző
Marilynne Robinson

Jelzet: R 76

Egy írói képzelet keltette életre az Amerika középnyugati részén található kisvárost, Gilead-ot, ahol a Boughton család él. A trilógia központi alakja a családfő, a halálra készülődő idős, hetvenhat éves lelkipásztor, John Ames, akin a szívbetegsége már annyira elhatalmasodott, hogy remény sincs a felépülésére. A távozásra készülve összegzi szellemi hagyatékát egy nagyszabású visszaemlékezés keretei között, amelyben nemcsak saját, de felmenői, apja, és nagyapja (akik szintén gileadi lelkészek voltak) sorsának a krónikáját is megírja. Testamentumának örököse a második házasságából született hétéves kisfia, akinek három generáció tapasztalatait, tudását szeretné útravalóul hagyni. A történet így az amerikai polgárháború idejétől ível egészen az ötvenes évek derekáig.

A második kötetben a Lila nevű kislány soha nem tudja meg, kik a valódi szülei, megszökik az őt nevelő Dolltól, és egy Gilead nevű városkában egyedüli beszélgetőtársa az idős, özvegy lelkész lesz.

Az Itthon című harmadik kötetben az özvegy tiszteletes ápolására a családi birtokra hazatér Glory, a csendes és mindig engedelmes lány, aki az öt testvér közül a leglelkiismeretesebb, pontosabban szólva meg van áldva/verve azzal a tulajdonsággal, hogy mindig szeretteinek sorsát helyezi a saját boldogulása elé. Glory maga mögött tudhat egy hosszan elnyúló menyasszonyság utáni megalázó szakítást, ennek okán szinte elbújik a világ elől, amikor édesapját ápolja. Egy napon hazatér a birtokra a család feketebáránya, Jack, akit már kamaszkorában is „leírt” a környezete, mert a fiú valami belső nyugtalanságtól vezérelve, folyamatosan szembe ment a helyi szokásokkal, szabályokkal, lopott és tizenévesként gyakorta lerészegedett. A tiszteletes szeretné megmenteni fiát a végromlástól és nagyon boldog, amikor Jack hazatér. Glory és fivére az együtt töltött estéken felidézik a múltba vesző, gyermekkori emlékeiket, melynek talaján kibomlik mindkettőjük érzékeny személyisége. Jack közben elmeséli, hogy sokáig börtönben volt, majd amikor kiszabadult, az apja által küldött pénzből új életet kezdett, összeismerkedett Miles tiszteletes lányával, Dellával. A lány apja semmirekellőnek nézte Jack-et, aki azonban őszinte szerelemmel szerette és még most is szereti a lányt, akit feleségül vett és egy kisfiuk is született. Aztán egy napon elhagyta Dellát és hazatért a családi birtokra, de lelkiismeret-furdalás gyötri, hogy ismét azokat bántotta, akiket a legjobban szeret. Glory megengedő, megértő szeretettel fogadja el fivére viselkedését, és a valamikori emlékek visszfényében úgy tűnik, talán még rendbe hozható az életük…

A többrétegű regény részint élvezetes és hiteles beszámoló a 20. század Amerikájának hétköznapjairól, történelmi eseményeiről, miközben megrendítő lélektani dráma apa és fia kapcsolatról, a hitről és a megbocsátásról. A szerző ebben a regényében is a lélek legrejtettebb zugait faggatva mutatja be az emberi természet - világ elől elrejtett - értékeit. A sorokon átfénylik a Pulitzer-díjas író mély embersége, istenbe vetett hite, emberszeretete, lélekanalizáló történetével magas szintű irodalmi értéket, igazi olvasásélményt nyújt az érdeklődőknek.

(Forrás: kello.hu)