Frieda : az igazi Lady Chatterley regénye

Szerző
Annabel Abbs

Jelzet: A 11

David Herbert Lawrence Lady Chatterley szeretője című botránykönyve a maga idejében sokáig taburegények számított, azonban mégis ezrek és ezrek olvasták a kor társadalmi normái szerint megvetendő szerelem történetet. Jelen kötet szerzője, Annabel Abbs, Lawrence életének nagy szerelme, Frieda von Richthofen személye köré szőtte az író életének főbb eseményeire épülő regényét, azt a tényt, hogy a Lady Chatterley-ben életre hívott szerető miként jelent meg az életében, Frieda személyében.

Lawrence 1912-ben találkozott az elszegényedett, azonban nemesi felmenőkkel bíró Friedával, aki ekkor már egy angol filológus, Ernest Weekley hitvese. Három gyerekük született, ám az asszony úgy érzi, hogy korának szokványos háziasszonyszerepe megfojtja, bilincsbe veri őt. Sokat utazgat, többek között Münchenbe is ellátogat, ahol a 20. század elejének avantgárd mozgalma pezseg. Nemsokára megismeri az írót, és ekkor úgy dönt, hogy maga mögött hagyja addigi életét, mert szabadon és a szerelem mámorától eltelve akar élni Lawrence mellett. Frieda hat évvel idősebb az írónál, de ez egyáltalán nem számít kettejük kapcsolatában, amely amikor nyilvánosságra kerül, a korabeli törvények értelmében súlyos csapást mér az asszonyra: hűtlensége miatt a válóper után megfosztják gyermekeinek további nevelésétől. Ekkor Lawrence és Frieda Franciaországba megy, majd Olaszországba utaznak, de közben az asszony folyamatosan szenved attól, hogy nem láthatja gyermekeit. Összeházasodnak „Lorenzóval”, ám Frieda nem tud belenyugodni a gyermekei elvesztésébe, sokat veszekszik új férjével, aki ekkor írja meg világhírű regényét, amelynek fő alakját feleségéről mintázza. Lawrence 1925-ben Mexikóban maláriás lesz, ezután az egészsége egyre jobban megromlik, de Frieda szerető gondoskodással mindvégig mellette van…

A jól megírt, valós életrajzi elemekre felépített, sok helyen fiktív történésekkel feldúsított regény végén a szerző a történeti háttér fontosabb eseményeinek kronologikus felsorolását adja.

(Forrás: kello.hu)