A bosszúálló

Szerző
Lars Kepler

Jelzet: K 38

A Lars Kepler írói álnév alatt dolgozó svéd szerző-házaspár, Alexandra és Alexander Ahndoril újabb regénye sem szokványos bűnügyi történet. Emberrablások, egy elmeosztály borzongató mindennapjai, a múlt lezáratlan epizódjai, az orosz titkosszolgálat váratlan fortélyai alkotják a Joona Linna-sorozat negyedik kötetét.

A nyitóképben különös alak imbolyog a hóesésben egy vasúti hídon. A mozdonyvezető az utolsó pillanatban veszi észre, s csak hajszál híján sikerül elkerülni a tragédiát. A csontsovány, súlyos beteg fiatalemberről a kórházban kiderül, hogy hivatalosan már hét éve nincs is az élők sorában. A rendőrségi adatok szerint Jurek Walter végzett vele. Ám Walter, a szinte természetfeletti képességű sorozatgyilkos hosszú évek óta szigorú őrizet alatt él egy börtönkórházban. Kapcsolatot nem tarthat senkivel, még az orvosokkal, ápolókkal sem. A váratlanul előkerült fiút viszont ez idő alatt fogva tartották. Ha nem Jurek Walter jár ki-be az elmeosztály falain át, akkor valószínűleg bűntársa lehet odakint. Így okoskodik Joona Linna, aki feleleveníti a régi esetet, de ezzel szörnyű emlékei mellett életre kelnek a rémálmai is.

A rendőrség réges-rég eltűnt áldozatok és egy Homokember nevű fantom után kutat. Nyomok nincsenek, csak a fogságból szabadult fiú lázas szavaiból kirajzolódó emlékfoszlányok. Ezek pedig arra utalnak, hogy a húga is ugyanott raboskodik, ahol őt tartották fogva, és az élete veszélyben van. Joona Linna mindent egy lapra tesz fel: egy különlegesen kiképzett nyomozót küld csalinak a börtönkórházba Jurek Walter mellé, hogy megtudjon valamit az elrabolt lány hollétéről…

A bosszúálló című bűnügyi történet megjelenésének évében, 2012-ben a legnagyobb példányszámban eladott bestseller volt Svédországban.

(Forrás: kello.hu)