Az utolsó szeánsz : természetfölötti novellák

Szerző
Agatha Christie

Jelzet: C 20

Agatha Christie, a krimi koronázatlan királynője rendkívül pontosan ismerte az emberi lelkeket, és ebbéli tudását írásaiban remek érzékkel jelenítette meg. Misztikus témájú novellái kevéssé ismertek az őt szerető olvasók körében, ezt a hiátust pótolja most a kiadó a szép kiállítású kötettel.

A húsz remek elbeszélést (Az utolsó szeánsz; A tükör; Az egyiptomi sír esete; S.O.S.; A negyedik; Asztarté szentélye; A cigány asszony; Fülemüle-villa; Az álom; A lámpás; Csak akarni kell; A kéneus felesége; A kék váza rejtélye; A kék muskátli; Sir Arthur Carmichael különös esete; A szárnyak szava; Geryon Gulyája; A piros lámpa; A baba; A Halál Koporsója) tartalmazó kötet írásai közül néhányat filmen is láthattak az érdeklődők (pl.: A kék muskátli ).

A kötet címét adó Utolsó szeánsz történetében Raoul Daubreuil a Szajna parton sétál, szerelméhez, Simonéhoz tart. Az ifjú hölgy Franciaország leghíresebb médiuma, azonban a szeánszok, amikor testét át kell adnia a szellemeknek, annyira igénybe veszik, hogy úgy dönt, nem csinálja többé ezt a munkát. Raoul azonban arra kéri, egyetlen esetet még vállaljon el, mert egy nagyon gazdag asszony, Madame Exe halott kislányát kellene megidézni. A kockázat igencsak nagy, de az érte felajánlott összeg is nagyon magas, így aztán Simone még utoljára vállalja a veszélyt…

A lámpás című elbeszélés főszereplője, Mrs. Lancaster egy hatalmas házat kíván bérbe venni, ám azon megdöbben, hogy milyen alacsony árat kér érte az ingatlanközvetítő. Amikor ennek okáról faggatja Mr. Raddish-t, a férfi kitérő válaszokat ad, majd elmeséli, hogy egy kisfiú harminc évvel ezelőtt a ház falai között éhen halt, és állítólag a gyermek azóta is visszajár kísérteni. Az asszony nem hisz a szellemekben, kibéreli a házat, de néhány nap múltával, amikor a gyermeke megkérdezi, hogy játszhat –e a padláson lakó, szomorú kisfiúval, akkor már búcsút int addigi nyugalmának.

A cigányasszony című novellában az ifjú MacFarlane és Dickie Carpenter bizalmas jóbarátok. Utóbbi szófukar férfi, és bár a haditengerészetnél szolgál tisztként (ami bátorságot feltételez róla), Dickie gyermekkora óta retteg a cigányasszonyoktól. Amikor barátjánál vendégeskedik, a szőke hajú Mrs. Haworth-ot tarka ruhája miatt cigányasszonynak nézi, és később sem tud a nő hatása alól szabadulni. Dickie lábműtéte miatt egy orvosprofesszorral kénytelen megbeszélni a beavatkozás részleteit és a kórházban úgy véli, hogy nővér ruhában, Haworth asszony jön vele szembe, és azt suttogja a fülébe, ha kés alá fekszik, meghal…

Ilyen és ezekhez hasonló remekbe szabott elbeszélések sorakoznak a bibliográfiával kiegészített kötetben, minden Agatha Christie kedvelő nagy örömére.

(Forrás: kello.hu)