Az éjszakai égbolt lányai

Szerző
Aimie K. Runyan

Jelzet: R 96

A regény utószava szerint a szerző, Aimie K. Runyan valós történelmi eseményekre építette fel történetét, amellyel a második világháború idején a Szovjetunió Vörös Hadseregében a bombázó repülőgépek pilótáiként szolgálatot teljesítő nőknek, az "Éjszakai boszorkányoknak" kívánt méltó emléket állítani.

A főhősnő, Kátya egyes szám első személyben meséli el életének történetét, amely 1931-ben Miaszban, Szibéria "kapujában" veszi kezdetét. Mámocska nagy szeretetben, egyedül neveli a lányát, Kátyát. Férjét, a neves történészprofesszort kilenc évnyi boldog házasság után egy eltévedt golyó találta el. A kislányt még gyermekként elvarázsolja egy városkájukba leszálló repülőgép, és elhatározza, hogy pilóta lesz. Mindent ennek a vágyának rendel alá, majd tizennyolc esztendős korában jelentkezik a légierőhöz felvételre. Sikeresen teljesíti a vizsgáit, a képzés során ismerkedik meg élete nagy szerelmével, Ványával, aki szintén pilóta. A második világháború poklában, mindketten számos bevetésen vesznek részt. Kátya a női pilótákkal együtt éjjelente száll fel a gépével, hogy csapást mérjen a németekre. Ezeknek a repüléseknek az izgalmas krónikáját adja a regény, miközben Kátyának azzal kell szembesülnie, hogy legjobb barátnői, Okszana, Szofija, Tajszija odavesznek a harcokban. Közben férjhez megy Ványához, majd a férfi arra kéri, mindketten repüljenek át a törökországi légtérbe, ám Kátya erre nem hajlandó, s bár Ványa dezertál, a későbbiekben életét veszti.

A háború végére a fiatal nő az átélt szörnyűségek hatására megpróbál új életet kezdeni és ebben nagy segítségére van a francia Philippe, aki feleségül veszi őt, majd Párizsba mennek, és ott élik tovább az életüket. Kátya három gyermeknek ad életet, ám politikai okok miatt sokáig nem térhet haza a Szovjetunióba.

A történet epilógusából azonban kiderül, hogy 1992-ben, a Szovjetunió felbomlásának idején Kátya Philippe-pel együtt végre visszatérhet az asszony szülőföldjére...

(Forrás: kello.hu)