Alice hálózata

Szerző
Kate Quinn

Jelzet: Q 70

A regény kezdetén 1947-ben járunk, amikor a történet hősnője, Charlotte St. Claire, becenevén Charlie az édesanyjával Svájcba tart egy magánklinikára, mert a család itt akarja "rendezni" a lány "bűnét", aki egyetemistaként áldott állapotba került. Charlie-t ez a tény nem izgatja, mert ő egyetlen dologra koncentrál, a második világháborúban eltűnt unokatestvérét, Rose-t akarja megkeresni Franciaországban. Charlie és Rose között igazi, mély lelki kapcsolat volt, és a lány úgy érzi, csakis unokatestvére értheti meg jelenlegi helyzetét, és azt is, hogy miért történt mindez. Charlie bátyja a háborúból hazatérve képtelen volt feldolgozni az átélt szörnyűségeket, és öngyilkos lett.

A két szálon futó történet másik vonulata, az első világháború idejére viszi olvasóit, amikor 1915-ben Evelyn Gardinert beszervezik kémnek. A fiatal nő Lilles-ben felszolgálókén dolgozik egy étteremben, ahol gyakorta fordulnak meg magas rangú német katonák, és Eve mindig kihallgatja beszélgetéseiket, majd továbbítja megbízóinak az értékes információkat. A lány német és a francia nyelven is jól beszél, azonban mivel dadog és meglehetősen szerény külsejű, senkiben fel sem merül, hogy a nő kém lehet. Eve egy Lili nevű nőnek – aki a kötet címét adó Alice hálózata központi alakja - adja át a megszerzett információkat. Lili szervezi meg a szinte kizárólag nőkből álló kémhálózatot, amely az egyik leghatásosabb kémszervezet volt az első világháború idején.

A regény előrehaladtával a történet két szála Evelyn személye kapcsán összefonódik, mert Charlie Rose után kutatva eljut Eve Gardiner-hez, aki fontos információkat tud Rose-ról. Miután Charlie rábeszéli Eve-t, hogy keressék meg unokatestvérét, az idősödő asszony sofőrjével együtt indulnak el Franciaországba... Természetesen az csak a regény végére derül ki, hogy Charlie megtalálja-e Rose-t.

Kate Quinn megtörtént eseményekre (is) építette kémtörténetét, amelynek során minden apró részletre kiterjedően, olvasmányos stílusban tárja az olvasók elé a női kémszervezet munkáját, miközben az olvasó a két világháború családokat, sorsokat megnyomorító történéseiről is hű képet kap.

(Forrás: kello.hu)