Négy betű

Szerző
Rebecca Makkai

Jelzet: M 23

Számos díjat nyert és a Pulitzer-díjra is jelölték a magyar származású amerikai író, Rebecca Makkai (Ignácz Rózsa író és színésznő unokája, Makkai Ádám költő-nyelvész lánya) Négy betű című regényét. Arra a négy betűre utal, amely a nyolcvanas években túlzás nélkül megváltoztatta a világot  Bár már 1981-ben diagnosztizálták az első AIDS-betegeket, a meleg férfiak körében (épp ezért sokáig „meleg rák” néven is nevezték a betegséget), a járvány 1985 környékén robbant be Amerika-szerte, s ekkor már nemcsak New Yorkban és San Franciscóban, hanem más nagyvárosokban is tömeges megbetegedésekről volt szó. Mint például Chicagóban, ahol a regény egyik szála játszódik, pont 1985-ben.

Yale Tishman karrierje csúcsán van, egy menő galéria munkatársa. Párja, Charlie Keene egy helyi meleg lapot, a Chicago Szivárványt szerkeszti. Még akkor jöttek össze, amikor a betegség terjedni kezdett, és szerencsére mindkettőjük tesztje negatív lett. A baráti társaságukon azonban kezd végigsöpörni az akkor még végzetes betegség. Az egyik legközelebbi barátjuktól kell elbúcsúzniuk, a félig kubai Nico Marcus tehetséges fiatal képregényrajzoló volt, Charlie lapjának grafikusa, aki hirtelen lett beteg. A családja melegsége okán korábban kitagadta őt (kivéve a húgát, Fionát), a fiú halála után pedig kizárták az élettársát, Terrence-t az örökségből. A baráti társaság egy másik tagjának, Richard Campónak, a tehetséges fotósnak a házában búcsúznak hát Nicótól. Yale nehezen tudja feldolgozni a halálát, s aztán egyre többen mennek el a baráti körből. Végén már szinte csak Nico húga, Fiona lesz a támasza…

A regény másik idősíkján harminc évvel később, 2015-ben járunk. Fiona Párizsba utazik, hogy rendbe hozza lányával való viszonyát, akivel minden kapcsolata megszakadt, miután egy szektához csatlakozott. S találkozik régi barátjával, a francia fővárosban élő fotós Richarddal is. A férfi annak idején képein örökítette meg a chicagói betegek sorsát, és most, hogy Fiona meglátogatja őt, ismét meglátja a fotókat, köztük Nico portréját. Vajon mindez segít neki, hogy végre szembenézhessen azzal a pusztítással, amit az AIDS okozott az életében?

Forrás: kello.hu