Levágott fül

Szerző
Lackfi János

Jelzet: L 10

A vaskos regény elbeszélője, a középiskolás fiú egy napon, hazafelé menet a házuk ablakpárkányán egy levágott emberi fület talál. Ez a váratlan esemény fenekestül fölforgatja az életét, teljesen összezavarja, fogalma sincs, mit tegyen. Próbálja elképzelni, kié lehetett, megpróbálja kitalálni, hogyan kerülhetett a házuk ablakába, maga próbál utánajárni a dolognak. Természetesen magánnyomozása során nem sok eredményre jut, viszont ettől a naptól kezdve az egész élete teljesen megváltozik, gondolatait a rejtély megoldása tölti be.
Lackfi János egy köznapian mai középiskolás fiú alakját rajzolja meg aprólékos ábrázolatú, a fiú narrációjára épülő regényében. Hűen követi hőse minden csapongó gondolatfutamát vagy logikus gondolatmenetét, visszaadja valamennyi lelki rezdülését, miközben a mai fiatalok jellegzetes modorát, szóhasználatát alkalmazza.
Amíg a fiú a talált fül után nyomoz, a regény másik narrációs síkján egy látássérült fiatal lány, monológja fut. Lili nagyszájú, hányavetin viselkedő, „bevállalós” lány, aki harsányságával, föltűnősködésével ellensúlyozza fogyatékosságát. Ő is magányos ember, igazi társa a Süti nevű kutyus, aki voltaképp kitölti az életét, úgy ahogyan a fül utáni nyomozás a fiúét. Kettejük párhuzamosan futó monológja, gondolkodásfolyama voltaképp összeadja a mai tinédzservilág belső, lelki panorámáját.
Az író betűhíven követi szereplői szövegeit, beszédstílusát, jól érzékeltetve, miként teszik meg e tétova kamaszok első önálló lépéseiket az életben. Ezek a fiatalok bizonytalanok, szorongók, de mindenáron magabiztosnak, nyeglének, jópofának és harsánynak akarnak látszani. A regény végén kiderül, hogy egy súlyos bűncselekmény, egy rablótámadás nyomán került a levágott fül az ablakpárkányra. De nem a bűnügy rejtélyének megoldása a regény lényege – hiszen a téma ellenére nem krimiről, hanem nemzedéki tárgyú lélektani regényről van szó –, az író üzenete arról szól, hogy a két kamasz miként teszi meg a felnőtté válás útján az első bizonytalan lépéseket.

(Forrás: kello.hu)