Ide nekünk a csillagokat is!

Szerző
Paolo Giordano

Jelzet: G 46

A kortárs olasz irodalom fiatal generációjának egyik legismertebb alakja, Paolo Giordano végzettségét tekintve fizikus, ám az elmúlt időszakban szépíróként számos regényével is bizonyított. Mostani történetének egyes szám első személyű elbeszélője, Teresa, aki Torinóban lakik, csak nyaranta látogat el egy dél-olaszországi tanyára, ahol „különös” kis társaság él.

A közelmúltban játszódó történet szerint a tanya tulajdonosa egy középkorú házaspár, akik intézeti, magára hagyott gyerekeket is befogadnak a birtokra és saját gyermekükkel együtt nevelik a fiúkat. A kamasz srácok jól megvannak egymás társaságában és segítenek a ház körüli munkákban, de eközben a tanyán élő Cesare irányításával tanulnak, mivel nem járnak iskolába az állami oktatás keretein belül. Cesare azonban sok mindent tud és élvezetes előadásainak anyaga megragad a srácok, Bern, Tomasso és Nicola fejében. Időközben a házaspár elköltözik és a fiatal fiúk magukra maradnak. Teresának nagyon megtetszik az itteni élet, de főként Bern, akibe szerelmes lesz. A fiú látszólagos közömbösséggel fogadja a lány közeledését, de amikor néhány év múltán Teresa otthagyja a várost, az egyetemi tanulmányait és a tanyára költözik, már komolyra fordul a kapcsolatuk. A fiatalok önellátó életre rendezkedtek be, figyelik és óvják a természetet, mindent maguk állítanak elő és a kis kolónia lakói bár spártai körülmények között élnek, látszólag elégedettek, boldogok.

Az idilli környezet azonban a lélek kínjait nem enyhítheti, mert mindannyiuknak megvannak a maguk problémái, meg kell küzdeniük az évek múlásával, bele kell törődniük, hogy „elvetélt” ambícióik nem éleszthetők már fel. Hiába akarták uralni sorsukat és a történéseket, húsz év elteltével, amikor Nicola már halott, Tomasso megnősül és felesége, Corinne megszüli Ada nevű gyermeküket, Teresa elválik és a többiek is csak részben teljesítik be valamikori, kíváncsiságtól hajtott elképzeléseiket, rá kell döbbenniük, hogy felnőttek, és életük másként alakult, mint ahogy annak idején vágyaktól és a fiatalság lendületétől, erejétől fűtötten elképzelték…

Forrás: kello.hu